فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال دهم شماره 3 (پیاپی 48، امرداد و شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا امام زمانی، اسحق رحیمیان بوگر*، علی مشهدی صفحات 1-16
    مقدمه

    اختلال اضطراب اجتماعی با اضطراب شدید از موقعیت های اجتماعی مشخص می شود که احتمال دارد فرد مورد ارزیابی دیگران قرار گیرد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی طرحواره درمانی بافتاری بر تنظیم هیجان و نشانه های جسمانی دردناک افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر مطالعه تک آزمودنی A-B بود. جامعه آماری شامل همه افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی شهر مشهد در سال 1400 بود، که 12 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. سپس طرحواره درمانی بافتاری طی 16 جلسه 1 ساعته و به صورت هفته ای یک بار برای 12 آزمودنی اجرا شد. در این پژوهش از پرسشنامه تنظیم هیجان (2003) و مقیاس آنالوگ بصری (1921) استفاده شد. آزمودنی ها در مرحله خط پایه، جلسات 4، 8، 12 و 16 و پیگیری 3 ماهه به پرسشنامه ها پاسخ دادند. جهت تحلیل داده ها از تحلیل دیداری، درصد بهبود، شاخص تغییر پایا و اندازه اثر ناهمپوش استفاده شد.

    یافته ها

    درصد بهبود (>25%)، شاخص تغییر پایا (>1/96) و درصد داده های غیرهمپوش (>75) نشان دهنده تاثیر معنادار درمان در افزایش ارزیابی مجدد همه آزمودنی ها (به جز آزمودنی 12)، کاهش فرونشانی ابراز همه آزمودنی ها و کاهش نشانه های جسمانی دردناک همه آزمودنی ها (به جز آزمودنی 7) بود. درصد بهبود پیگیری نشان داد مداخله در افزایش ارزیابی مجدد و کاهش فرونشانی ابراز و نشانه های جسمانی دردناک موثر بوده است.

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها طرحواره درمانی بافتاری با اصلاح ذهنیت ها و روش های موج سوم، در بهبود تنظیم هیجان و کاهش نشانه های جسمانی دردناک موثر بود؛ لذا می توان طرحواره درمانی بافتاری را به عنوان مداخله ای مناسب برای اختلال اضطراب اجتماعی پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، تنظیم هیجان، نشانه های بدنی، درد، اختلال اضطراب اجتماعی
  • رویا خیرالهی، آزاده فرقدانی*، مسعود جان بزرگی، فاطمه شاطریان محمدی صفحات 17-31
    مقدمه

    انگ مرتبط با استرس شغلی و فرسودگی در کارشناسان سلامت روان، یکی از موانع مهم برای کمک طلبی در این افراد است.

    هدف

    این پژوهش، با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس انگ کمک طلبی روانشناختی در ارتباط با استرس شغلی و فرسودگی در کارشناسان سلامت روان انجام شد.

    روش

    طرح این پژوهش از نوع مطالعات روانسنجی و جامعه پژوهش شامل مشاوران و روانشناسان شهر تهران در سال 1400 بود. از این جامعه، 316 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و از طریق واتس آ پ به مقیاس انگ کمک طلبی روانشناختی در ارتباط با استرس شغلی و فرسودگی کلاف و همکاران (2020) و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (1972) پاسخ دادند. همچنین جهت بررسی همسانی درونی از آلفای کرونباخ و جهت بررسی روایی از روایی همگرا و تحلیل عامل تاییدی و نرم افزار AMOS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل عاملی تاییدی، چهار عامل انگ ساختاری، انگ زدن به خود، انگ ادراک شده دیگری و انگ شخصی را تایید کرد. روایی همگرای مقیاس با سلامت روان، مطلوب و پایایی براساس آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 0/88 و برای انگ ساختاری 0/73، انگ زدن به خود 0/76، انگ ادراک شده دیگری 0/81 و انگ شخصی 0/85 محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    اعتبار و روایی مقیاس انگ کمک طلبی روانشناختی در ارتباط با استرس شغلی و فرسودگی تایید شد. این ابزار به علت سنجش ضمنی انگ کمک طلبی روانشناختی و طراحی اختصاصی برای کارشناسان سلامت روان می تواند برای انجام پژوهش های دقیق تر در جامعه مذکور به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: روانسنجی، انگ شرم، کمک طلبی، استرس، کارشناسان سلامت روان
  • کیانوش عزیزی، مختار عارفی*، امید مرادی، علیرضا ناظمی صفحات 32-42
    مقدمه

    اختلال شخصیت مرزی نوعی بیماری است که بر نحوه تفکر و احساس بیمار در مورد خود و دیگران تاثیر می گذارد و باعث اشکال در عملکرد روزمره فرد می شود.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی فردی با و بدون درمان حمایتی در کاهش نشانگان بیماران دارای اختلال شخصیت مرزی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی بیماران دارای اختلال شخصیت مرزی مراجعه کننده به بیمارستان قدس شهر سنندج در طی سال های 1400-1399 بود. شیوه نمونه گیری در این پژوهش در دسترس و 45 بیمار به عنوان نمونه در سه گروه 15 نفری جایدهی شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ارزیابی شاخص های اختلال شخصیت مرزی ویور و کلام (1993) بود. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره و آزمون t با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین ابعاد نشانگان اختلال شخصیت مرزی در دو گروه تفاوت معنی داری وجود دارد (0/01≥P). همچنین در مقایسه پیش آزمون و پس آزمون، میانگین مولفه های نشانگان اختلال شخصیت مرزی در بیماران گروه طرحواره درمانی فردی بدون درمان حمایتی 0/97 و در گروه طرحواره درمان فردی با درمان حمایتی 1/12 کاهش یافته بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه بین طرحواره درمانی فردی با و بدون درمان حمایتی در کاهش نشانگان بیماران دارای اختلال شخصیت مرزی تفاوت معناداری وجود دارد، پیشنهاد می گردد که در درمان این اختلال، از طرحواره درمانی فردی همراه با درمان حمایتی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، درمان فردی، درمان حمایتی، اختلال شخصیت مرزی
  • نسیم پیله ور محمد آبادی، سید محمدکاظم واعظ موسوی*، مرضیه بلالی، بهنام ملکی صفحات 43-53
    مقدمه

    تصمیم گیری یکی از عوامل کلیدی است که با عوامل روانشناختی ارتباط بالایی دارد. با این وجود در مورد بررسی ارتباط بین این متغیر و استحکام روانی مطالعات اندکی صورت گرفته است.

    هدف

    هدف از این تحقیق بررسی ارتباط استحکام روانی با دقت تصمیم گیری با توجه به نقش واسطه ای جنسیت بود.

    روش

    تحقیق حاضر از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه داوران فوتسال لیگ برتر کشور در سال 1401-1400 بود، که تعداد 123 نفر به صورت داوطلبانه به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از آزمون دقت تصمیم گیری اسپیتز و همکاران (2018) و پرسشنامه استحکام روانی کلاف و همکاران (2002) استفاده شد. بررسی رابطه بین متغیرها با استفاده از آزمون های آماری همبستگی پیرسون، رگرسیون، آزمون تی مستقل و نرم افزار SPSS نسخه 21 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین استحکام روانی با دقت تصمیم گیری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (r=0/32 ،P=0/001). همچنین نتایج مولفه های استحکام روانی نشان داد که بین مولفه های چالش، تعهد، کنترل هیجانی و کنترل زندگی با دقت تصمیم گیری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (0/05>P). آزمون رگرسیون چندگانه نیز نشان داد دقت تصمیم گیری توسط استحکام روانی (0/030=B) قابل پیش بینی است و بین زنان و مردان در استحکام روانی تفاوت معناداری وجود دارد (t=3/81 و P<0/001)؛ اما این تفاوت در دقت تصمیم گیری معنادار نبود (0/05<P).

    نتیجه گیری

    وجود ارتباط معنادار بین استحکام روانی و دقت تصمیم گیری، نشان می دهد با افزایش استحکام روانی، دقت تصمیم گیری بهبود می یابد؛ لذا پیشنهاد می شود از متغیر استحکام روانی به عنوان یک روش روانشناختی موثر در بهبود عملکرد شناختی استفاده شود.

    کلیدواژگان: جنسیت، کنترل هیجانی، تعهد، استحکام روانی، دقت تصمیم گیری
  • سیده مریم قوام پور هاشمی، رجبعلی محمد زاده ادملایی*، مریم باقری کبود کلا صفحات 54-67
    مقدمه

    اختلال یادگیری خاص از مهم ترین اختلال‎های دوران مدرسه است که حدود 2 تا 10 درصد از کودکان مبتلا به این اختلال هستند.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر بازداری رفتاری و خوداثرمندی در کودکان مبتلا به اختلال یادگیری خاص بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش‎آزمون- پس‎آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر ابتدایی 10 تا 12 ساله مراجعه کننده به مرکز اختلالات یادگیری آموزش و پرورش شهر بابل در سال 1400 بود (207 نفر)، که تعداد 30 نفر از آنان به صورت در دسترس انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. جهت گردآوری داده ها از آزمون برو/ نرو (بازداری رفتاری) هافمن (1984) و پرسشنامه خوداثرمندی موریس (2001) استفاده شد. برنامه درمان شناختی رفتاری در 10 جلسه 45 دقیقه ای براساس مدل سیلر (2008) صرفا بر روی گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره (مانکوا) و نرم افزار SPSS نسخه 18 مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون دو گروه آزمایش و کنترل در بازداری رفتاری و خوداثرمندی در کودکان مبتلا به اختلال یادگیری خاص تفاوت معنی داری وجود دارد (0/01>P). به طور کلی درمان شناختی رفتاری بر بازداری رفتاری و خوداثرمندی در کودکان مبتلا به اختلال یادگیری خاص تاثیر معنی داری داشت (0/01>P).

    نتیجه‎ گیری: 

    مطابق با یافته ها درمان شناختی رفتاری بر بازداری رفتاری و خوداثرمندی در کودکان مبتلا به اختلال یادگیری خاص موثر بود؛ بنابراین توجه به نقش درمان شناختی رفتاری در ایجاد تغییرات در سیستم بازداری رفتاری و خوداثرمندی تلویحات درمانی مهمی را در بر دارد.

    کلیدواژگان: بازداری رفتاری، خوداثرمندی، اختلال یادگیری خاص، درمان شناختی رفتاری
  • کیوان علیمرادی، سید هدایت الله داورپناه، فریده نرگسی* صفحات 68-80
    مقدمه

    بعضی از صفات و ویژگی های شخصیتی به صورت «زیر آستانه ای بالینی» هستند که شدت آن ها در فرد به اندازه اختلالات شخصیت بالینی نیستند؛ اما می توانند باعث ناهنجاری های متعددی گردند.

    هدف

    هدف مطالعه حاضر، بررسی رابطه و نقش مکانیسم های دفاعی نابالغ در پیش بینی صفات سه گانه تاریک شخصیت بود.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی به روش مقطعی بود. جامعه پژوهش شامل مراجعین مراکز بهداشتی شهر سنندج در سال 1401-1400 بودند. از این مراجعین، 282 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس به عنوان جمعیت نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش مقیاس مکانیسم دفاعی اندروز (1993) و مقیاس صفات تاریک شخصیت پولهاوس (2021) بود. داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون، معادلات ساختاری و رگرسیون گام به گام به کمک نرم افزار SPSS نسخه 23 و Amos نسخه 26 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میان مکانیسم های دفاعی نابالغ با سه گانه تاریک شخصیت رابطه معناداری وجود دارد (0/05≥P). همچنین نتایج مدل ساختاری نشان داد مکانیسم دفاعی نابالغ 81 درصد از صفات تاریک را تبیین می کنند. مطابق نتایج رگرسیون به ترتیب لایه سازی (P≤0/01 ،β=0/271)، ناارزنده سازی (P≤0/01 ،β=0/168) و همه توانی (P≤0/05 ،β=0/142) بهتر از مکانیسم های دفاعی دیگر صفات سه گانه تاریک شخصیت را پیش بینی نمودند.

    نتیجه گیری

    استفاده از مکانیسم های دفاعی نابالغ می تواند ویژگی های تاریک شخصیت را پیش بینی نماید. با شناخت تاثیر مکانیسم های دفاعی بر ویژگی های شخصیت و تمرکز بر آموزش های روانی و کمک به خودآگاه نمودن آن ها، می توان انتظار داشت که ویژگی های تاریک شخصیت نیز کاهش یابند.

    کلیدواژگان: مکانیسم های دفاعی، ویژگی های تاریک شخصیت، ماکیاولیسم، ضد اجتماعی، خودشیفتگی
  • یاور ابراهیم نتاج، حجت بسطامی*، محبوبه طاهر صفحات 81-93
    مقدمه

    کرونا ویروس از جمله ویروس هایی است که باعث عفونت های تنفسی می شود. بعلاوه انسان همواره در مواجهه با شرایطی که کنترل آن از حیطه اختیاراتش خارج است، دچار ترس و اضطراب می شود.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی اضطراب ابتلا به کرونا براساس راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، باورهای مذهبی و تاب آوری در دانشجویان بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود در سال تحصیلی 1400-1399 بود، که به روش نمونه گیری در دسترس و با توجه به جدول کرجسی و مورگان تعداد 384 دانشجو به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اضطراب کرونا ویروس (1398)، نظم جویی شناختی هیجان (2001)، باورهای مذهبی آلپورت و راس (1967) و تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه و نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد.

    یافته ها

    براساس نتایج بین تنظیم شناختی هیجان و تاب آوری رابطه منفی (0/05>P) و با جهت گیری مذهبی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (0/05>P). همچنین تحلیل رگرسیون نشان داد 29/6 درصد از واریانس اضطراب ابتلا به کرونا براساس راهبردهای سازگار و ناسازگار تنظیم شناختی هیجان، جهت گیری مذهبی درونی و بیرونی و تاب آوری قابل تبیین است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، جهت گیری/ باورهای مذهبی و تاب آوری توانایی پیش بینی اضطراب ابتلا به کرونا در دانشجویان را دارد و می تواند سبب کاهش اضطراب کرونا دانشجویان شود.

    کلیدواژگان: اضطراب ابتلا به کرونا، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، باورهای مذهبی، تاب آوری
  • نازین به آیین، علیرضا فارسی*، الیزابت فرانز، ماریوس لیپوفسکی صفحات 94-103
    مقدمه

    تحقیقات نشان داده است عدم توجه به مهارت های روانشناختی نظیر ذهن آگاهی، منجر به کاهش عملکرد جسمانی و روانشناختی در افراد می شود.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر یک دوره تمرینات ذهن آگاهی بر شاخص های حافظه کارکردی افراد نوجوان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات نیمه آزمایشی با دو گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را نوجوانان با دامنه سنی 18-14 سال منطقه یک شهر تهران در سال 1400 تشکیل دادند. شرکت کنندگان شامل 20 نوجوان (10 دختر و 10 پسر) بود که به صورت در دسترس، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 10 نفره ذهن آگاهی و گواه قرار گرفتند. تمرینات گروه ذهن آگاهی به مدت 6 هفته، هفته ای یک جلسه 45-20 دقیقه بود. برای سنجش حافظه کارکردی از نرم افزار کرسی بلک استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل واریانس مرکب، تی مستقل و همبسته با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تعداد پاسخ های صحیح نشان داد اثر اصلی مرحله (η2=0/59 ،P=0/0001 ،F=26/85) و اثر تعاملی مرحله- گروه (η2=0/37 ،P=0/004 ،F=10/87) معنادار، اما اثر اصلی گروه (η2=0/01 ،P=0/59 ،F=0/23) معنادار نبود. نتایج آزمون تی همبسته نشان داد گروه ذهن آگاهی، پیشرفت معناداری از پیش آزمون تا پس آزمون داشته است (0/0001=P).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه بیانگر تاثیر تمرینات ذهن آگاهی بر شاخص های حافظه کارکردی افراد نوجوان بود. این نوع مداخلات می توانند جهت ارتقای عملکرد شناختی و حرکتی به متخصصان این حیطه کمک شایان توجهی داشته باشد؛ لذا پیشنهاد می شود در راستای افزایش میزان حافظه کارکردی و همچنین اثر گذاری آن بر روند تصمیمات شناختی از تمرینات ذهن آگاهی استفاده شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، حافظه کارکردی، نوجوانان، تصمیمات شناختی
  • منور گیلانی فر، قاسم آهی*، فرزان خیرخواه، فاطمه شهابی زاده صفحات 104-118
    مقدمه

    مطالعات نشان می دهد که شدت تغییرات در عملکردهای شناختی در افراد مبتلا به اختلال دوقطبی به طور مستقیم با بدتر شدن عملکرد کلی و کیفیت زندگی آنان مرتبط است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف آزمون مدل عملکرد شناختی بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی در رابطه با تجارب آسیب زای دوره کودکی با نقش میانجی بی ثباتی هیجانی و هیجان ابراز شده انجام شد.    

    روش

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمامی بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی بستری شده در بیمارستان شهید یحیی نژاد بابل در بازه زمانی فروردین 1398 تا پایان شهریور 1399 بود، که تعداد 379 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه ترومای کودکی برنشتاین و فینک (1998)، بی ثباتی هیجانی اولیور و سیمسون (2004)، سطح هیجان ابراز شده هال و همکاران (2007) و توانایی های شناختی نجاتی (1392) استفاده گردید. تحلیل داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزارهای SPSS نسخه 24 و LISREL نسخه 8/8 انجام شد.  

    یافته ها

    براساس یافته های تحقیق تجارب آسیب زای دوره کودکی بر بی ثباتی هیجانی (0/72=β) و هیجان ابراز شده (0/68=β)، اثر مستقیم و مثبت معنادار و بر روی عملکرد شناختی (0/10-=β) اثر مستقیم و منفی معنادار دارد (0/05>P). همچنین تجارب آسیب زای دوره کودکی از طریق متغیر میانجی بی ثباتی هیجانی و هیجان ابراز شده بر روی عملکرد با ضریب مسیر (0/47-=β) اثر منفی معنی داری دارد (0/05>P).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج بی ثباتی هیجانی و هیجان ابراز شده دارای نقش میانجی در رابطه بین تجارب آسیب زای دوران کودکی و عملکرد شناختی مبتلایان به اختلال دو قطبی هستند؛ لذا در جهت بهبود عملکرد شناختی افراد مبتلا به اختلال دوقطبی، متغیرهای ثباتی و هیجان ابزار شده باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تجارب آسیب زا، بی ثباتی هیجانی، هیجان ابراز شده، عملکرد شناختی، اختلال دو قطبی
  • محسن کندی، پگاه فرخزاد*، افسانه طاهری صفحات 119-133
    مقدمه

    تجربه درد علاوه بر اینکه می تواند انگیزه مصرف مواد مخدر باشد، همچنین در مرحله درمان و پس از درمان نیز می تواند عاملی جهت مصرف دوباره مواد مخدر باشد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان ذهن آگاهی بر درد مزمن در افراد مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل با پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری شامل افراد مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر مراجعه کننده به کلینیک های ترک اعتیاد شهر اراک در سال 1400 بود. با روش نمونه گیری در دسترس، 60 نفر انتخاب و در گروه های آزمایش و گواه (هر گروه 20 نفر) به صورت تصادفی جایدهی شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تجدید نظر شده درد مک گیل (2009) بود. درمان ذهن آگاهی در 8 جلسه (هر جلسه 90 دقیقه) و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد نیز در 8 جلسه (هر جلسه 90 دقیقه) اجرا شد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 25 و تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس برای درد مزمن در مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری را نشان داد (0/001=P). هر دو درمان بر بهبود درد مزمن اثربخشی چشمگیری داشت و این اثربخشی برای گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بیشتر بود (0/01=P).

    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در مقایسه با ذهن آگاهی اثربخشی بیشتری بر بهبود درد مزمن نشان داد؛ بنابراین استفاده از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد جهت بهبود درد مزمن در افراد مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان ذهن آگاهی، درد مزمن، مواد مخدر
  • آزاده ابویی*، فرنگیس دمهری، رضوان اکرمی، فاطمه عاصی حداد صفحات 134-146
    مقدمه

    تمایل جنسی مناسب نقش مهمی در پایدار ماندن زندگی زناشویی دارد، بر این اساس شناخت عوامل موثر بر آن اهمیت فراوانی دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تمایل جنسی براساس خودتنظیمی هیجانی، اجتناب تجربه ای و علایم افسردگی در معلمان زن شهرستان بافق انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تمام معلمان زن دوره دوم متوسطه شهرستان بافق به تعداد 225 نفر در سال تحصیلی 1401-1400 بود، که تعداد 130 نفر آن ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل: پرسشنامه تمایل جنسی هارلبرت (1991)، پرسشنامه راهبردهای تنظیم هیجان (2003)، پرسشنامه چندبعدی اجتناب تجربه ای (2011) و پرسشنامه افسردگی بک (1961) بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه همراه با نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ارتباط مثبت و معنی داری بین ارزیابی مجدد شناختی با تمایل جنسی وجود دارد و همچنین ارتباط منفی و معنی داری بین تعلل، سرکوبی/ انکار، تحمل آشفتگی، اجتناب تجربه ای و افسردگی با تمایل جنسی بود (P<0/01). همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که افسردگی، ارزیابی مجدد شناختی و تعلل به ترتیب با 0/25، 0/26 و 0/24 قادر به پیش بینی تمایل جنسی شرکت کنندگان پژوهش بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد خودتنظیمی هیجانی، اجتناب تجربه ای و افسردگی نقش مهمی در تمایل جنسی زنان دارد؛ بنابراین توصیه می شود آموزش های مناسب تنظیم هیجان و افزایش آگاهی از اجتناب تجربه ای در زنان برای بهبود تمایل جنسی در آن ها صورت گیرد.

    کلیدواژگان: تمایل جنسی، خودتنظیمی هیجانی، افسردگی، اجتناب تجربه ای
  • ناهید بناری، زهرا انتظاری خراسانی*، مرضیه بلالی صفحات 147-158
    مقدمه

    مهارت های شناختی- حرکتی بخش گسترده ای از زندگی انسان را تشکیل می دهد و سال های زیادی است که دانشمندان برای شناسایی عوامل تاثیرگذار بر آن ها تلاش می کنند.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی دستورالعمل های شناختی کانون توجه و آرایش تمرین بر عملکرد شناختی مردان سالمند بود.

    روش

    پژوهش حاضر به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و 4 گروه آزمایشی بود. تعداد 60 سالمند مرد شهر اهواز با دامنه سنی 80-60 سال به روش نمونه گیری داوطلبانه در سال 1400 انتخاب و به طور تصادفی در چهار گروه تجربی (تمرین متغیر- توجه درونی، متغیر- بیرونی، ثابت- بیرونی، ثابت- درونی) قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده هدف دارت روی دیوار بود. گروه های تحقیق 10 جلسه و هر جلسه به اجرای 3 بلوک 10 کوششی پرداختند. پس آزمون 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی گرفته شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک راهه و تحلیل واریانس مرکب با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری بین گروه ها وجود دارد (F=11/43 ،P=0/001). نتایج آزمون توکی برای بررسی تفاوت ها نشان داد تفاوت معناداری بین گروه تمرین متغیر- توجه بیرونی با گروه های تمرین متغیر- توجه درونی (P=0/011)، تمرین ثابت- توجه بیرونی (P=0/001) و تمرین ثابت- توجه درونی (P=0/001) وجود دارد. بین سایر گروه های تحقیق تفاوتی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

     براساس نتایج تحقیق، گروه تمرین متغیر- توجه بیرونی عملکرد بهتری نسبت به سایر گروه ها داشتند. با توجه به عملکرد شناختی بهتر گروه تمرین متغیر- توجه بیرونی، لذا به مربیان و متخصصان سالمند پیشنهاد می شود در طراحی های تمرینی خود از مزیت ترکیبی این دو روش استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: عملکرد شناختی، آرایش تمرین، کانون شناختی توجه، سالمندان
|
  • Zahra Emamzamani, Isaac Rahimian Boogar*, Ali Mashhadi Pages 1-16
    Introduction

    Social anxiety disorder is characterized by intense anxiety in social situations where the person is likely to be evaluated by others.

    Aim

    The present study aimed to investigate the effectiveness of contextual schema therapy on emotion regulation and painful physical symptoms in individuals with social anxiety disorder.

    Method

    This study employed an A-B single-subject design. The statistical population included all the people with social anxiety disorder in Mashhad city, in 2021, and 12 people were selected by convenience sampling method. Then, the contextual schema therapy was conducted during 16 sessions of 1 hour once a week for 12 subjects. The Emotion Regulation Questionnaire (2003) and the Visual Analog Scale (1921) were used in this study. The Subjects answered the questionnaires in the baseline phase, at sessions 4, 8, 12 and 16, and at 3-month follow-up. The data were analyzed using visual analysis, improvement percentage, reliable change index, and non-overlapping effect size.

    Results

    The improvement percentage (25%<), the reliable change index (1.96<) and the non-overlapping data (75<) indicated the significant effect of the treatment in increasing the reappraisal subscale of all subjects (except subject 12), reducing the expressive suppression subscale of all subjects and reducing painful physical symptoms of all subjects (except subject 7). The improvement percentage at the follow-up showed that the intervention was effective in increasing the reappraisal, reducing expressive suppression and painful physical symptoms.

    Conclusion

    Based on the findings, contextual schema therapy was effective in improving emotion regulation and reducing painful physical symptoms by modifying the modes and the third wave methods. Therefore, contextual schema therapy can be suggested as a suitable intervention for social anxiety disorder.

    Keywords: Schema therapy, Emotion regulation, Somatic symptoms, Pain, Social anxiety disorder
  • Roya Kheyrollahi, Azadeh Farghadani*, Masoud Janbozorgi, Fatemeh Shaterian Mohammadi Pages 17-31
    Introduction

    The stigma associated with occupational stress and burnout in mental health professionals (MHPs) is one of the major barriers to seeking psychological help in this population.

    Aim

    This study aimed to investigate the psychometric properties of the psychological help seeking stigma scale toward occupational stress and burnout in MHPs.

    Method

    This psychometric research was conducted on a population of counselors and psychologists in Tehran, Iran, in 2021. A total of 316 MHPs, who were selected via convenience sampling, completed the MHPSS by Clough & et al. (2020), as well as Goldberg’s General Health Questionnaire (1972) through Whatsapp application. Cronbach's alpha coefficient was measured to examine the internal consistency of the scale. The validity of the scale was also evaluated by calculating convergent validity and performing a confirmatory factor analysis in AMOS version 24 software.

    Results

    The results of confirmatory factor analysis revealed four factors of “structural stigma”, “self-stigma”, “perceived other stigma”, and “personal stigma”. The convergent validity of the scale with the GHQ was favorable. Regarding the reliability of the scale, the Cronbach's alpha coefficient was measured to be 0.88 for the entire scale, 0.73 for structural stigma, 0.76 for self-stigma, 0.81 for perceived other stigma, and 0.85 for personal stigma.

    Conclusion

    In this study, the validity and reliability of the MHPSS were confirmed. Overall, this tool can be used to conduct further detailed research on the MHP population due to the implicit assessment of psychological help-seeking stigma, in addition to its specific design for MHPs.

    Keywords: Psychometric, Shame stigma, Help seeking, Stress, Mental health professionals
  • Kianoosh Azizi, Mokhtar Arefi*, Omid Moradi, Alireza Nazemi Pages 32-42
    Introduction

    Borderline personality disorder is a type of mental health problem, which affects the patient’s way of thinking and feeling about oneself and others and causes problems in daily functioning.

    Aim

    This study aimed to compare the effectiveness of individual schema therapy, with and without supportive therapy, in alleviating the symptoms of patients with borderline personality disorder.

    Method

    This empirical semi-experimental study, with a pretest-posttest control group design, was conducted on a statistical population, consisting of all patients with borderline personality disorder, referred to Quds Hospital of Sanandaj, Iran, during 2020-2021. Via convenience sampling, 45 patients were selected and divided into three groups of 15 people. Weaver and Clum’s Borderline Personality Disorder Severity Index (1993) was used for data collection. To analyze the data, multivariate analysis of variance and t-test were performed in SPSS Version 22.

    Results

    The results showed a significant difference in the symptoms of borderline personality disorder between the two groups (P≤0.01). Also, pretest-posttest comparisons indicated that the mean score of borderline personality disorder symptoms decreased by 0.97 in the individual schema therapy group without supportive treatment and by 1.12 in the individual schema therapy group with supportive therapy.

    Conclusion

    Since there was a significant difference between individual schema therapy, with and without supportive therapy, in alleviating the symptoms of patients with borderline personality disorder, it is recommended to implement individual schema therapy, along with supportive therapy for the treatment of this disorder.

    Keywords: Schema therapy, Individual therapy, Supportive therapy, Borderline personality disorder
  • Nasim Pilevar Mohammadabadi, Mohammad Vaez Mousavi*, Marzieh Balali, Behnam Maleki Pages 43-53
    Introduction

    Decision-making is one of the key factors that are highly associated with psychological factors. However, there are few studies on the relationship between this variable and mental toughness.

    Aim

    The purpose of this study was to investigate the relationship between mental toughness and decision-making accuracy considering the mediating role of gender.

    Method

    The present study was a descriptive correlational study. The statistical population of the study included all futsal referees in the country's first division in 2020-2021, and 123 individuals were voluntarily selected as the statistical sample. The Spitz & et al. (2018) Decision Accuracy Test of and the Clough & et al. (2002) Mental Toughness Questionnaire were used to collect data. Finally, to examine the relationship between the variables, Pearson correlation, regression and independent t-test, and SPSS version 21 software were used.

    Results

    The results showed that there is a positive and significant relationship between mental toughness and decision accuracy (r=0.32, P=0.001). Also, the results of the components of mental toughness showed that there is a positive and significant relationship between the challenge, commitment, emotional control, and life control components with decision accuracy (P<0.05). A multiple regression test showed that decision accuracy is influenced by mental toughness (B=0.030), and there is a significant difference between men and women in mental toughness (t=3.81, P<0.001), but this difference in decision accuracy was not significant (P>0.05).

    Conclusion

    The presence of a significant relationship between mental toughness and decision accuracy indicates that decision accuracy improves with increasing mental toughness. Therefore, it is suggested that the variable of mental toughness can be used as an effective psychological method to improve cognitive performance.

    Keywords: Gender, Emotional control, Commitment, Mental toughness, Decision-making accuracy
  • Seyedeh Maryam Ghavampour Hashemi, Rajabali Mohammadzadeh Admolai*, Maryam Bagheri Kaboodkola Pages 54-67
    Introduction

    Specific learning disorder is one of the most important school-age disorders, and about 2-10% of children suffer from this disorder.

    Aim

    The research was conducted with the aim of determining the effectiveness of cognitive behavioral therapy on behavioral inhibition and self-efficacy in children with specific learning disorders.

    Method

    The research method was a semi-experimental type of pre-test and post-test with a control group. The statistical population of the research includes all elementary school girls aged 10 to 12 years who referred to the center of learning disorders in Babol city in 2021 (207 people), of which 30 people were selected by the available method and randomly in two experimental groups and controls were replaced. To collect data, Hoffmann (1984) Go/no-go Test (behavioral inhibition) and Morris Self-efficacy Questionnaire (2001) were used. The cognitive behavioral therapy program was implemented in 10 sessions of 45 minutes based on Seiler's model (2008) only on the experimental group. The data was analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA) with SPSS software version 18.

    Results

    The results showed that there is a significant difference between the pre-test and post-test scores of the experimental and control groups in behavioral inhibition and self-efficacy in children with specific learning disorders (P<0.01). In general, cognitive behavioral therapy is effective on behavioral inhibition and self-efficacy in children with specific learning disorders (P<0.01).

    Conclusion

    According to the results of this research, paying attention to the role of cognitive behavioral therapy in creating changes in the behavioral inhibition system and self-efficacy has important therapeutic implications. Therefore, paying attention to the role of cognitive behavioral therapy in making changes in the behavioral inhibition system and self-efficacy has important therapeutic implications.

    Keywords: Behavioral inhibition, Self-efficacy, Specific learning disorder, Cognitive behavioral therapy
  • Kayvan Alimoradi, Seyed Hedayat Davarpanah, Farideh Nargesi* Pages 68-80
    Introduction

    Some personality traits and characteristics are "subclinical threshold" that their intensity in an individual is not as much as clinical personality disorders but they can cause various abnormalities.

    Aim

    The aim of this study was to investigate the relationship and role of immature defense mechanisms in predicting the dark triad personality traits.

    Method

    This descriptive-analytical cross-sectional study was conducted on the population of individuals referring to vaccination centers in Sanandaj city in 2020-2021. Out of these individuals, 282 were selected as the sample population. The research instruments were the Andrews' Defense Styles Questionnaire (1993) and Paulhus's Short Dark Tetrad (2021). Data were analyzed using Pearson correlation, structural equation modeling, and stepwise regression analysis with SPSS version 23 and Amos version 26 software.

    Results

    The results showed a significant relationship between immature defense mechanisms and the dark triad personality traits (P≤0.05). Moreover, the structural model results showed that immature defense mechanisms explained 81% of the dark traits. According to the regression results, splitting (β=0.271, P≤0.01), denial (β=0.168, P≤0.01), and omnipotence (β=0.142, P≤0.05) were better predictors of dark triad personality traits than other defense mechanisms.

    Conclusion

    The use of immature defense mechanisms can predict dark personality traits. By recognizing the impact of defense mechanisms on personality traits and emphasizing psychological training and helping them become self-aware, it can be expected that dark personality traits will also decrease.

    Keywords: Defense mechanisms, Dark triad of personality, Machiavellianism, Psychopathy, Narcissism
  • Yavar Ebrahimnataj, Hojjat Bastami*, Mahboobe Taher Pages 81-93
    Introduction

    Corona virus is one of the viruses that cause respiratory infections. In addition, humans always experience fear and anxiety when faced with situations that are beyond their control.

    Aim

    The purpose of the present study was to predict the anxiety of corona infection based on the cognitive regulation strategies of emotion, religious beliefs and resilience in students.

    Method

    The descriptive research method is correlation type. The statistical population included all the students of Islamic Azad University, Shahrood branch in the academic year 2019-2020, and 384 students were selected as a sample using available sampling method and according to Karjesi and Morgan's table. Corona Virus Anxiety Questionnaires (2019), Cognitive Emotion Regulation (2001), Allport and Ross Religious Beliefs (1967) and Connor and Davidson Resilience (2003) have been used. To analyze the data, Pearson's correlation coefficient and multiple regression analysis were used with SPSS software version 26.

    Results

    Based on the results, there is a negative relationship between cognitive emotion regulation and resilience (P<0.05) and a positive and significant relationship with religious orientation (P<0.05). Also, the regression analysis showed that 29.6% of the variance of the anxiety of contracting corona can be explained based on compatible and incompatible strategies of cognitive emotion regulation, internal and external religious orientation, and resilience.

    Conclusion

    The results showed that the strategies of cognitive emotion regulation, religious orientation/beliefs and resilience have the ability to predict the anxiety of contracting corona virus in students and can reduce the anxiety of corona virus in students.

    Keywords: Corona virus anxiety, Cognitive emotion regulation strategies, Religious beliefs, Resilience
  • Nazin Behaein, Alireza Farsi*, Elizabeth Franz, Mariusz Lipowski Pages 94-103
    Introduction

    Research has shown that neglecting psychological skills such as mindfulness leads to a decline in physical and psychological performance in people.

    Aim

    The aim of this study was to investigate the effects of a course of mindfulness exercises on working memory indexes in adolescents.

    Method

    The present study was a semi-experimental study with two experimental and control groups. The statistical population consisted of teenagers aged 14 to 18 years in the first district of Tehran city in 2022. The participants included 20 adolescents (10 girls and 10 boys) who were available, selected, and randomly divided into two 10-member mindfulness and control groups. The mindfulness group exercises lasted 20-45 minutes per session for 6 weeks. Corsi Block software was used to measure working memory indexes. Mixed analysis of variance and independent and paired t-tests were used to analyze the data. All statistical analyzes were performed with SPSS software version 21 at the P<0.05 level.

    Results

    The results for the number of correct responses showed that the main effect of stage (F=26.85, P=0.0001, η2=0.59) and the interactive effect of stage-group (F=10.87, P=0.004, η2=0.37) were significant, but the main effect of group (F=0.23, P=0.59, η2=0.01) was not significant. The results of the paired-samples t test showed that the mindfulness group showed significant progress from the pretest to the posttest (P=0.0001).

    Conclusion

    The results of this study show the effect of mindfulness exercises on working memory indicators in adolescents. This type of intervention can be of great help to professionals in this field to improve people's cognitive and motor performance. Therefore, it is suggested to use mindfulness exercises to improve working memory and its effect on the process of cognitive decisions.

    Keywords: Mindfulness, Working memory, Adolescents, Cognitive decisions
  • Monavar Gilanifar, Qasem Ahi*, Farzan Kheirkhah, Fatemeh Shahabizadeh Pages 104-118
    Introduction

    Previous studies suggest that the severity of alterations in cognitive functions in people with a diagnosis of bipolar I disorder are directly related to the deterioration in overall functioning and life quality.

    Aim

    The present study aimed to test the cognitive functional model of patients with bipolar disorder regarding childhood traumatic experiences based on the mediating role of emotional instability and expressed emotion.

    Method

    The research method is descriptive-correlational modeling of structural equations. The sample population included all patients with bipolar disorder who were admitted to Yahyanejad hospital in Babol, Iran during 17 months (from March/April 2010 until mid-September 2020). In total, 379 subjects were selected by convenience sampling. Data collection tools were The Childhood Trauma Questionnaire (CTQ) by Bernstein and Fink (1998), the Emotional Instability Scale by Oliver and Simpson (2004), the Expressed Emotion Level by Hall & et al. (2007), and the Cognitive Abilities Questionnaire by Nejati (2013). Data analysis was performed by structural equation modeling (SEM) in SPSS version 24 and Lisrel version 8.8.

    Results

    The findings showed that childhood traumatic experiences directly affect emotional instability, expressed emotion, and cognitive function in patients with bipolar disorder (P<0.5). Further, emotional instability and expressed emotion play a mediating role in the correlation between childhood traumatic experiences and cognitive function in patients with bipolar disorder (P<0.5).

    Conclusion

    According to the results, emotional instability and expressed emotion have a mediating role in the correlation between childhood traumatic experiences and cognitive function in patients with bipolar disorder. Therefore, in order to improve the cognitive function of people with bipolar disorder, instrumented variables of stability and emotion should be taken into consideration.

    Keywords: Traumatic experiences, Emotional instability, Expressed emotion, Cognitive function, Bipolar disorder
  • Mohsen Kandi, Pegah Farokhzad*, Afsaneh Taheri Pages 119-133
    Introduction

    Not only can the experience of pain be a factor for drug use, but it can also be a motivation to use drugs again during and after treatment.

    Aim

    The purpose of the present study was to compare the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy and mindfulness-based therapy on chronic pain in People with drug addiction.

    Method

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with one-month follow-up. The statistical population included people suffering from drug abuse who referred to addiction treatment clinics in Arak city in 2021. Using available sampling method, 60 people were selected and randomly put/ placed in experimental and control groups (20 people in each group). The research tool included the revised McGill Pain Questionnaire (2009). Mindfulness therapy was implemented in 8 sessions (90 minutes each session) and acceptance and commitment based therapy was also implemented in 8 sessions (90 minutes each session). Data were analyzed using SPSS-25 statistical software and covariance analysis.

    Results

    The results of covariance analysis for chronic pain in the post-test and follow-up phase showed/ demonstrated a significant difference (P=0.001). Both treatments had a significant effect on the improvement of chronic pain, and it is worth noting that this effect was greater for the treatment group for whom the treatment was based on acceptance and commitment (P=0.01).

    Conclusion

    Treatment based on acceptance and commitment showed more effectiveness in improving chronic pain compared to mindfulness. Therefore, the use of acceptance and commitment-based therapy is recommended to improve chronic pain in people suffering from drug abuse.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Mindfulness therapy, Chronic pain, Drug addiction
  • Azade Abooei*, Farangis Demehri, Rezvan Akrami, Fateme Asihaddad Pages 134-146
    Introduction

    A normal sexual desire plays an important role in marital stability; therefore, it is essential to identify factors affecting it.

    Aim

    The present study aimed to predict sexual desire based on emotional self-regulation, experiential avoidance, and depressive symptoms in female teachers in Bafq, Iran.

    Method

    In this descriptive-correlational study, the statistical population consisted of 225 female teachers, who taught the second grade of high school in Bafq, Iran, during the academic year 2021-2022. Finally, 130 samples were selected from the statistical population via convenience sampling. The data collection tools included the Halbert Index of Sexual Desire (1991), Emotion Regulation Questionnaire by John and Gross (2003), Multidimensional Experiential Avoidance Questionnaire (2011), and Beck’s Depression Inventory (1961). Data analysis was performed using Pearson's correlation coefficient test and multiple regression analysis in SPSS Version 26.

    Results

    The results showed a significant positive relationship between cognitive reappraisal and sexual desire. On the other hand, sexual desire had a significant negative relationship with procrastination, suppression/denial, distress tolerance, experiential avoidance, and depression (P<0.01). Moreover, the results of regression analysis revealed that depression, cognitive reappraisal, and procrastination could predict sexual desire (coefficients: 0.25, 0.26, and 0.24, respectively).

    Conclusion

    The present results showed that emotional self-regulation, experiential avoidance, and depression were influential factors in sexual desire. Therefore, appropriate methods should be implemented to improve the teachers emotional self-regulation, experiential avoidance, and depressive symptoms in order to increase their sexual drive.

    Keywords: Sexual desire, Emotional self-regulation, Depressive symptoms, Experiential avoidance
  • Nahid Banari, Zahra Entezari Khorasani*, Marzieh Balali Pages 147-158
    Introduction

    Cognitive-motor skills form a large part of human life, and for many years researchers and educators have attempted to identify factors that influence their implementation.

    Aim

    The present study aimed to investigate the effectiveness of cognitive attentional focus instructions and exercise schedule on cognitive performance in elderly men.

    Method

    The present study was a semi-experimental method with a pretest-posttest design and 4 experimental groups. Sixty elderly men from Ahvaz city aged 60-80 years were selected by voluntary random sampling in 2020 and randomly divided into four experimental groups (variable practice-internal attention, variable practice-external attention, constant practice-external attention, and constant practice-internal attention). The dartboard attached to the wall served as a tool. The research groups had 10 sessions and each session consisted of 3 blocks of 10 trials. Thus, the test was performed 48 hours after the subjects' last training session. Data were analyzed using one-way ANOVA and mixed repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results of one-way ANOVA showed that there was a significant difference between the groups in the posttest phase (P=0.001, F=11.43). Tukey's post hoc test was used to test the differences. The results showed a significant difference between the variable practice-external attention group with variable practice-internal attention (P=0.011), constant practice-external attention (P=0.001), and constant practice-internal attention (P=0.001) groups. However, no difference was found between the other study groups at this stage.

    Conclusion

    Based on the research results, the combined group with variable practice-external attention performed better than the other groups. Considering that the variable practice-external attention training group showed better cognitive performance, geriatric sneakers and professionals are recommended to use the combined advantage of these two methods in their training plans.

    Keywords: Cognitive performance, Training schedule, Cognitive attentional focus, Elderly